Veelgestelde vragen en antwoorden energielevering editie september 2022

Veelgestelde vragen en antwoorden energielevering editie september 2022

Beste bewoner van de Bloemenbuurt,

We hebben weer een aantal vragen gekregen van bewoners over de energielevering die u ontvangt van de Graaflander. Die vragen zullen we hieronder beantwoorden, omdat we niet willen dat er onduidelijkheden zijn. Daarnaast zijn er ook zaken die ons zijn opgevallen de laatste tijd en die we u niet willen onthouden.

Welk bedrag betaal ik voor mijn warmteverbruik?

Wij krijgen nog wel vaak te horen dat het voor gebruikers niet duidelijk is hoe het verbruik van warmte en warm water in Gigajoules kan worden omgezet naar Euro’s zodat men zelf kan inschatten of hun voorschotbedrag overeenkomt met het verbruik wat men heeft in huis.

Het volgende staatje kan men hiervoor gebruiken. De tarieven zijn gebaseerd op een Gigajoule prijs van € 37,83 gebaseerd op het lage btw tarief van 9% zoals die van kracht is vanaf 1 juli 2022.

We hebben de fabrikant van het klantenportal opdracht gegeven om dit aan te passen zodat iedereen in hun klantenportal dit meteen kan aflezen, wat de bijkomende kosten zijn. Het is nog niet bekend wanneer dit aangepast wordt.

Uitbreiding klantenportaal

De volgende nieuwe voorzieningen zijn in het klantenportaal gepland om de gebruikers meer bedieningsgemak te geven.

Eind september

Gebruikers kunnen hun voorschotbedrag voor de warmtelevering zelf aanpassen en wijzigen. Hierbij is wel vastgesteld dat dit 1 keer per maand kan worden bijgesteld en dat de aanpassing niet meer dan 10 procent bedraagt van het voorschotbedrag. We proberen hiermee gebruikers te beschermen dat ze per ongeluk een grote achterstand opbouwen.

Afwijking op bovenstaande kan alleen in overleg met ons.

Eind oktober

Gebruikers gaan bij het wijzigen van hun voorschotbedrag in het klantenportaal , ook zien welk effect dit heeft op hun toekomstige jaarafrekening. (de jaarafrekening zal dan geschat worden, gebaseerd op werkelijke verbruiken als die er al zijn, of statistische schattingen bij nieuwe gebruikers).

De gebruikers gaan geen schattingen zien in grafieken inzake verbruiken. Enkel het bedrag van de toekomstige jaarafrekening zal U medegedeeld worden. U kunt dan snel zien of uw voorschotbedrag nog in overeenstemming is met uw verbruik.

Hoe zit het met de stijgende gasprijs?

De energieprijzen stijgen al een tijd en gevolgen hiervan zijn steeds meer zichtbaar. Bedrijven die veel energie gebruiken stoppen al hun productie. Het is gewoonweg niet meer rendabel om te produceren. Daarnaast wil Europa minder afhankelijk worden van Russisch gas. Dit betekent ook voor de particuliere huishoudens de tarieven nog verder zullen stijgen en het aan iedereen is om zuinig om te gaan met het verbruik van energie.

In het overzicht is het prijsverloop duidelijk zichtbaar wanneer er nu gas word ingekocht voor de langere termijn.

Zie voor meer informatie een heel helder artikel in De Gelderlander d.d. 6 september 2022.

“Waarom betalen wij de hoofdprijs voor energie” . Dit artikel geeft in principe al antwoord op de
vragen die bij alle nederlanders leven betreffende de prijs die we met zijn allen moeten betalen
voor de energie welke we ontvangen. We hadden dit niet beter kunnen uitleggen.

Wettelijke maatregelen om de hoge energieprijzen te compenseren.

Met ingang van 1 juli 2022 is het btw tarief door de overheid aangepast voor het gebruik van
energie van 21% naar 9%. Dit voor de duur van een half jaar. Vanaf 1 januari 2023 trekt de
overheid deze tijdelijke maatregel in maar wordt de energiebelasting wel fors verlaagd. Het
kabinet hoopt hiermee zowel de lage als ook de midden inkomens te compenseren.

We hopen dat we hiermee wat onduidelijkheden hebben weggenomen. Ook op deze website www.degraaflander.nl zullen we vanaf nu veelgestelde vragen beantwoorden rondom de warmtelevering. Heeft u vragen over de planning of het bezoek van een monteur? Dan kunt u terecht bij Plavei.

Met vriendelijke groet,

Klantenservice De Graaflander
Nancy Stern-Leuverink
info@degraaflander.nl

Terug naar overzicht